Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Celtic - Barcelona 2 - 1 [Τετάρτη 07.11.2012]

 


Όταν αντίπαλος είναι η μεγάλη Barcelona, τότε η εύνοια της τύχης είναι περισσότερο από απαραίτητη –και αυτή ακριβώς η τύχη χαμογέλασε το βράδυ της Τετάρτης στους πρωταθλητές Σκωτίας. Οι Κέλτες γιόρτασαν με τον καλύτερο τρόπο την 125η επέτειο από την ίδρυση του συλλόγου (6 Νοεμβρίου 1887) και η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν συγκλονιστική. Ο Neil Lennon φάνηκε καλά διαβασμένος και παρέταξε με αριστοτεχνικό τρόπο την ομάδα, κλείνοντας (όσο αυτό ήταν εφικτό) τους χώρους τους οποίους έψαχναν οι αντίπαλοι επιθετικοί για να ελιχθούν εντός της μεγάλης περιοχής του Fraser Forster. Η Barcelona επέβαλε τον ρυθμό της (είχε συνολική κατοχή της μπάλας 66%), έπαιξε το γνωστό της υπνωτιστικό παιχνίδι (συνεχείς εναλλαγές της μπάλας μέχρι να βρεθεί ελεύθερος διάδρομος) και κάθε της προσπάθεια ήταν δηλητηριώδης και υποψήφια για επίτευξη τέρματος, αλλά οι Κέλτες (έχοντας ξεκινήσει πολύ δυνατά) ήσαν εκείνοι που κατάφεραν να προηγηθούν: στο 21’, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Charlie Mulgrew από τα δεξιά, ο Victor Wanyama (νικώντας στον αέρα τον Jordi Alba Ramos) με δυνατή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Víctor Valdés. Από εκείνο το σημείο και μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, οι Καταλανοί έδειξαν τη μεγάλη τους κλάση και πίεσαν ασφυκτικά για την ισοφάριση. Όμως, άλλοτε η ετοιμότητα και οι σωτήριες επεμβάσεις του Fraser Forster και άλλοτε η ατυχία των φιλοξενουμένων (είχαν δύο δοκάρια: στο 29’ μετά από σουτ του Lionel Messi και στο 37’ μετά από κεφαλιά του Alexis Sánchez) διατήρησαν το 1-0 έως το τέλος του πρώτου σαρανταπενταλέπτου. Στο δεύτερο μέρος οι Καταλανοί πίεσαν εξαρχής, αλλά οι Κέλτες είχαν ένα εκπληκτικό δεκάλεπτο (χονδρικά, από το 50’ έως το 60’) και ισορρόπησαν την κατάσταση πριν οι φιλοξενούμενοι πάρουν και πάλι τον έλεγχο και χάσουν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία με τον Alexis Sánchez στο 60’ –αναγκάζοντας τον Fraser Forster να πραγματοποιήσει εντυπωσιακή διπλή απόκρουση. Η Barcelona συνέχισε να επιτίθεται και οι Κέλτες αμύνονταν με πάθος, αλλά αντί για την ισοφάριση είδαμε το 2-0 στο 83’: η φάση ξεκίνησε από το βολέ του Fraser Forster, η μπάλα έφτασε στο κέντρο του γηπέδου και πέρασε από τον Xavier "Xavi" Hernández για να καταλήξει στον Tony Watt (έντεκα λεπτά νωρίτερα είχε περάσει στη θέση του Mikael Lustig) ο οποίος, αφού προχώρησε λίγα μέτρα, πλάσαρε υποδειγματικά τον Víctor Valdés και διπλασίασε τα τέρματα της Celtic. Τα υπόλοιπα λεπτά κύλησαν με την απειλή να επαναληφθεί ο εφιάλτης τόσο του Camp Nou όσο και του πρόσφατου παθήματος στο Tannadice Park απέναντι στην Dundee United και λίγο έλειψε για να επαληθευθούν οι φόβοι, όταν (στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων) ο Lionel Messi βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα. Ευτυχώς, όμως, οι Κέλτες άντεξαν μέχρι το τελευταίο σφύριγμα και πέτυχαν μια ιστορική νίκη, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης…
Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:
Celtic [4-4-1-1]: Forster, Lustig (Watt 72’), Matthews, Wilson, Ambrose, Commons, Mulgrew, Ledley, Wanyama, Fedor "Miku" Flores, Σαμαράς (Kayal 79’). Ο Neil Lennon άφησε στον πάγκο τους Zaluska, Fraser, McCourt, Herron, McGeouch.
Barcelona [4-1-3-3]: Valdés, Dani Alves, Bartra (Piqué 71’), Alba, Mascherano, Song (Fàbregas 71'), Alexis Sánchez (Villa 67'), Iniesta, Xavier "Xavi" Hernández, Messi, Pedro. Ο Francesc "Tito" Vilanova i Bayo άφησε στον πάγκο τους Pinto, Montoya, Jonathan dos Santos, Tello.
Ο Ολλανδός διαιτητής Björn Kuipers έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Alexandre Song (13’), Nicolás Fedor Flores "Miku" (41’) και Ramos Jordi Alba (66’). Κόπηκαν 55.283 εισιτήρια στο κατάμεστο Celtic Park.
Το 1-0 από τον Victor Wanyama στο 21’

Το 2-0 από τον Tony Watt στο 83’

Απογοήτευση για τον Lionel Messi και τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της Barça

Από τους κορυφαίους ο Fraser Forster, δέχεται τα συγχαρητήρια του Neil Lennon

Δικαιωμένος και περιχαρής ο Neil Lennon



Στην άλλη αναμέτρηση του 7ου Ομίλου: Benfica - Spartak Moscow 2-0. Η βαθμολογία (σε παρένθεση, οι συντελεστές τερμάτων κάθε ομάδας): Barcelona 9 (8-5), Celtic 7 (6-5), Benfica 4 (3-4), Spartak Moscow 3 (6-9).



Σχετικές αναφορές:
  • B.B.C.sport [http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/20150451]
  • Celticfc.net [http://www.celticfc.net/newsstory?item=3320] και [http://www.celticfc.net/newsstory?item=3321]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου