Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Barcelona - Celtic 2 - 1 [Τρίτη 23.10.2012]

Στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης ο Jordi Alba στέρησε από τους Κέλτες μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία. Στο καυτό Camp Nou της Βαρκελώνης, η Celtic του Neil Lennon ήταν μια ομάδα με ψυχή, καλοστημένη και πειθαρχημένη. Στον τρίτο τους αγώνα για τον έβδομο όμιλο του Champions League, οι Κέλτες αντιμετώπισαν τους πανίσχυρους (και, σαφέστατα, πιο έμπειρους) Καταλανούς με θάρρος και χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας -συμπεριφορά η οποία, εν μέρει, τους δικαίωσε. Στην αρχική ενδεκάδα της Celtic επανήλθαν οι Scott Brown, Γιώργος Σαμαράς, Emilio Izaguirre και Mikael Lustig. Οι γηπεδούχοι πίεσαν από την αρχή, είχαν την κατοχή της μπάλας σε συντριπτικό ποσοστό, έχασαν καλές ευκαιρίες και ανάγκασαν τον Fraser Forster να πραγματοποιήσει εκπληκτικές επεμβάσεις, αλλά οι φιλοξενούμενοι ήσαν αυτοί που ευτύχησαν να πάρουν το προβάδισμα. Έτσι, στο 18’, ο Charlie Mulgrew εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά (προηγουμένως, ο Alexis Sánchez είχε ανατρέψει τον Scott Brown), ο Γιώργος Σαμαράς έπιασε κεφαλιά και η μπάλα (αφού, πρώτα, χτύπησε στην πλάτη του Javier Mascherano) κατέληξε στα δίχτυα του εμβρόντητου Víctor Valdés. Κι ενώ οι Κέλτες είχαν ισορροπήσει την αναμέτρηση και απειλούσαν με σποραδικές επιθέσεις και αντεπιθέσεις, ήρθε το πρώτο πλήγμα στο 41’: σε εναέρια διεκδίκηση της μπάλας, ο Γιώργος Σαμαράς δέχτηκε σκληρό και αντικανονικό μαρκάρισμα από τον Claro Adriano -με αποτέλεσμα ο Έλληνας επιθετικός να πέσει με δύναμη στο έδαφος, χτυπώντας τον αγκώνα του. Ο Γιώργος Σαμαράς αντικαταστάθηκε από τον James Forrest και η Celtic έχασε τον οργανωτικό της εγκέφαλο. Στην επόμενη φάση, λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου μέρους, οι Καταλανοί ισοφάρισαν με τον Andrés Iniesta: σε μια φάση που είχε διαρκή κυκλοφορία της μπάλας (το αγαπημένο παιχνίδι της Barça), o Lionel Messi βρήκε τον Andrés Iniesta μέσα στη μεγάλη περιοχή της Celtic, εκείνος έπαιξε το ένα-δύο με τον Xavi (Xavier Hernández) και ο τελικός παραλήπτης της μπάλας (Andrés Iniesta) με προβολή πρόλαβε τους Joe Ledley και Mikael Lustig παραβιάζοντας την εστία του Fraser Forster. Το δεύτερο μέρος ήταν ένας διαρκής μονόλογος των γηπεδούχων, αλλά τόσο η πολύ καλή αμυντική διάταξη της Celtic όσο και η τύχη (η Barça είχε δοκάρι με τον David Villa στο 90’), κράτησαν την ισοπαλία έως το 94’. Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Claro Adriano Correia έβγαλε σέντρα και ο Jordi Alba (αφού πρόλαβε τον James Forrest) προώθησε την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του (εκτός θέσης) Fraser Forster. Δυστυχώς, το όνειρο κατέληξε εφιάλτης…

Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:
Barcelona [4-1-2-3]: Valdés, Adriano, Bartra, Mascherano, Alba, Xavi, Song, Iniesta, Alexis Sánchez (Villa 79’), Messi, Pedro (Tello 76’). Ο Francesc "Tito" Vilanova i Bayo άφησε στον πάγκο τους Pinto, Montoya, Cesc Fàbregas, Dos Santos, Sergi Roberto.
Celtic [4-1-4-1]: Forster, Lustig, Wilson, Ambrose, Izaguirre, Brown (Commons 63’), Wanyama, Ledley, Mulgrew (Kayal 76’), Σαμαράς (Forrest 43’), Hooper. Ο Neil Lennon άφησε στον πάγκο τους Zaluska, Matthews, Rogne, Fedor "Miku" Flores.
Ο Ιταλός διαιτητής Gianluca Rocchi έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Javier Mascherano (71’), Claro Adriano (79’) και James Forrest (92’). Κόπηκαν 77.781 εισιτήρια στο Camp Nou της Βαρκελώνης.
Ο Γιώργος Σαμαράς δίνει το προβάδισμα στους Κέλτες

Ο Γιώργος Σαμαράς αποχωρεί τραυματισμένος, λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους

Ο Andrés Iniesta ισοφαρίζει στο 45’

 Ο Jordi Alba δίνει τη νίκη στους Καταλανούς

Απελπισία για τους Κέλτες στα τελευταία δευτερόλεπτα



Στην άλλη αναμέτρηση του 7ου Ομίλου: Spartak MoscowBenfica 2-1. Η βαθμολογία (σε παρένθεση, οι συντελεστές τερμάτων κάθε ομάδας): Barcelona 9 (7-3), Celtic 4 (4-4), Spartak Moscow 3 (6-7), Benfica 1 (1-4)



Πηγές:
B.B.C.sport [http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/19958293]
Celticfc.net [http://www.celticfc.net/newsstory?item=3243]
El País [http://deportes.elpais.com/deportes/2012/10/23/actualidad/1351008109_207811.html]
Eurosport [http://uk.eurosport.yahoo.com/news/champions-league-matchpack-barcelona-v-celtic-193918084.html] και [http://uk.eurosport.yahoo.com/football/champions-league/2012-2013/fc-barcelona-celtic-519091.html#yeug-football-matchcast]
BarcelonaNoticias.com [http://www.fcbarcelonanoticias.com/2012/10/fc-barcelona-2-celtic-1-champions.html]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου