Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Barcelona - Celtic 6 - 1 [Τετάρτη 11.12.2013]

Η απελπισία έκδηλη στο πρόσωπο του Neil Lennon


Οι Κέλτες ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στη φάση των Ομίλων του Champions League, όπως ακριβώς ξεκίνησαν: απογοητεύοντας και αποκαρδιώνοντας. Προσέτι, αυτή είναι και η πιο βαριά ήττα για τη Celtic σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις: είχε προηγηθεί η συντριβή με 5-0 από τη σλοβακική Artmedia Bratislava στις 27.7.2005, για τον Πρώτο Προκριματικό Γύρο του Champions League της περιόδου 2005-2006 –πρώτη επίσημος αγώνας του Gordon Strachan στην τεχνική ηγεσία της Celtic. Η υπεροχή των Καταλανών υπήρξε συντριπτική και αυτό μαρτυρούν και τα στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης: 74% κατοχή της μπάλας, 20 σουτ (έναντι 6 της Celtic), 10 κερδισμένα κόρνερ (2 για τη Celtic) και, φυσικά, έξι τέρματα έναντι ενός. Η άμυνα της Celtic υπήρξε και πάλι ένα ασύνδετο και πανικόβλητο σκορποχώρι και οι Blaugranes εκμεταλλεύθηκαν δεόντως την κατάσταση, κάνοντας το παιχνίδι τους και παίζοντας όπως ήθελαν τη θλιβερή Celtic. Η κατάρρευση ξεκίνησε μόλις στο 7’ με κοντινό σουτ του Gerard Piqué και οι γηπεδούχοι διπλασίασαν τα τέρματά τους στο 40’ με κοντινό πλασέ του Pedro Rodríguez. Οι Καταλανοί έκλεισαν το πρώτο μέρος με 3-0, χάρη σε κοντινό πλασέ του Neymar da Silva Santos Júnior στο 44’. Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε όπως έκλεισε το πρώτο και οι Azulgranas τετραπλασίασαν τα τέρματά τους στο 48’ με θαυμάσιο αριστερό σουτ του Neymar. Στο 58’ ο Neymar πέτυχε το τρίτο του προσωπικό τέρμα, παρά την προσπάθεια του Adam Matthews, και οι γηπεδούχοι πανηγύρισαν το 5-0. Στο 72’ ο Cristian Tello, με δυνατό αριστερό σουτ, σημείωσε το 6-0. το μόνο που κατάφεραν οι Κέλτες ήταν να πετύχουν το «γκολ της τιμής», με κεφαλιά του Γιώργου Σαμαρά (μετά από εκτέλεση φάουλ από τον Charlie Mulgrew) στο 88’. Η Celtic ολοκλήρωσε τη φετινή της πορεία στην Ευρώπη, σημειώνοντας τις εξής επιδόσεις σε σύνολο 12 αγώνων: 5 νίκες (οι 4 εντός), 1 ισοπαλία (εκτός), 6 ήττες (2 εντός, 4 εκτός) και παθητικό συντελεστή τερμάτων 12-16 (8-5 εντός και 4-11 εκτός). Τα 12 τέρματα σημείωσαν οι: Γιώργος Σαμαράς (4), James Forrest (3), Kris Commons (2), Beram Kayal (1), Mikael Lustig (1), Efe Ambrose (1). Τα 16 τέρματα δέχτηκε ο τερματοφύλακας Fraser Forster. Φυσικά, ο Neil Lennon χρησιμοποίησε και πάλι ως δικαιολογία (με έμμεσο τρόπο, είναι αλήθεια) το γεγονός ότι ο σύλλογος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ακριβές μετεγγραφές και γι’ αυτό η Celtic δεν πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά τα γεγονότα δεν τον δικαιώνουν: ούτε πέρυσι η Celtic διέθετε «μεγάλα ονόματα» στο δυναμικό της (όπως διαθέτει η Barcelona, η Real Madrid, κλπ), αλλά οι παίκτες της έδειξαν πάθος και αγωνιστικότητα και κατάφεραν να φτάσουν στους 16 του Champions League˙ το ίδιο ισχύει και για τη φετινή νεανική ομάδα του Ajax, η οποία συνεχίζει στο Europa League. Απεναντίας, η φετινή Celtic υπήρξε πολύ κατώτερη των προσδοκιών και είχε μια μετριότατη ευρωπαϊκή παρουσία…





Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:
Barcelona [4-3-3]: Pinto, Montoya, Adriano, Busquets (Song 73'), Piqué, Mascherano, Xavi Hernández, Sergi Roberto, Neymar da Silva Santos Júnior (Dongou 81'), Alexis Sánchez (Tello 63'), Pedro Rodríguez. Ο Gerardo Martino άφησε στον πάγκο τους Puyol, Iniesta, Alba, Olazábal Paredes.
Celtic [4-5-1]: Forster, Lustig, Matthews (Stokes 82'), Biton (Commons 69'), Ambrose, van Dijk, Boerrigter, Ledley, Pukki (Mulgrew 45'), Brown, Σαμαράς. Ο Neil Lennon άφησε στον πάγκο τους Baldé, Załuska, Atajić, Fisher.

Ο Ρώσος διαιτητής Sergei Karasev έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Scott Brown (40’), Sergi Roberto (41’, για φάουλ επί του Virgil van Dijk), Adam Matthews (69’, για προσποιητή βουτιά). Κόπηκαν 54.342 εισιτήρια στο Camp Nou της Βαρκελώνης.




Στον άλλον αγώνα για την έκτη αγωνιστική: A.C. MilanAjax 0-0
Η τελική βαθμολογία του 8ου Ομίλου: Barcelona 13 (16-5), Milan 9 (8-5), Ajax 8 (5-8), Celtic 3 (3-14)




Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου