Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Raith Rovers - Celtic 0 - 3 [Κυριακή 03.02.2013]

Μετά τον αποκλεισμό τους από το League Cup, οι Κέλτες έχουν την ευκαιρία να «πάρουν το αίμα τους πίσω» -αυτήν τη φορά μέσω του Scottish F.A. Cup. Μετά την πρόκριση επί της σκληροτράχηλης Raith Rovers (ομάδα της First Division, δηλαδή της δεύτερης τη τάξει Κατηγορίας στη Σκωτία), αντίπαλος στην προημιτελική φάση προέκυψε η St.Mirren –η ομάδα που απέκλεισε τη Celtic από τον τελικό του Scottish Communities League Cup. Η Celtic αντιμετώπισε για δεύτερη φορά φέτος τη Raith Rovers (η πρώτη ήταν στις 25.9.2012, στο Celtic Park, στα πλαίσια του Scottish Communities League Cup), ενώ για πρώτη φορά μετά από 125 χρόνια (την πρώτη φορά, στις 28.5.1888, σε φιλική αναμέτρηση, η Celtic επικράτησε της Rangers με 5-2) δε θα υπάρξει Old Firm σε καμία διοργάνωση: οι υποβιβασμένοι στην τελευταία Κατηγορία Rangers ηττήθηκαν από την Dundee United και θα απουσιάσουν από την προημιτελική φάση του Κυπέλλου, γεγονός που εξάλειψε και την τελευταία πιθανότητα για μια σύγκρουση ανάμεσα στις δύο ομάδες της Γλασκώβης. Η πρόκριση δεν ήταν απλή υπόθεση για τους Κέλτες, τόσο λόγω του πάθους με το οποίο αγωνίσθηκαν οι γηπεδούχοι (τα δύο Κύπελλα δίνουν την ευκαιρία σε πολλές ομάδες να βγουν από την αφάνεια και να διεκδικήσουν τη συμμετοχή στο Europa League) όσο και λόγω της κακής κατάστασης του αγωνιστικού χώρου. Ο Neil Lennon παρέταξε την αρχική ενδεκάδα με τρεις αλλαγές, σε σχέση με την ομάδα που νίκησε την Kilmarnock την περασμένη Τετάρτη: ο Beram Kayal ξεκίνησε αντί του Scott Brown (όμως, στο 60’ ο αρχηγός αντικατέστησε τον Ισραηλινό), ενώ οι Joe Ledley και Tony Watt αντικατέστησαν τους τραυματίες Emilio Izaguirre και Γιώργο Σαμαρά ˙το περιβραχιόνιο του αρχηγού φόρεσε ο Kelvin Wilson. Οι Κέλτες δυσκολεύθηκαν στα πρώτα 45 λεπτά, αλλά βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα στο δεύτερο μέρος. Πρώτα, με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Kris Commons (προηγήθηκε ανατροπή του ίδιου από τον Simon Mensing, ποινή που αμφισβητήθηκε από τους γηπεδούχους, ενώ ο Mensing δήλωσε πως ο Commons βούτηξε μόνος του για να επηρεάσει την απόφαση του διαιτητή) στο 56’. Παρεμπιπτόντως, στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, οι Κέλτες είχαν ζητήσει πέναλτι όταν μετά από σέντρα του Charlie Mulgrew η μπάλα προσέκρουσε στο χέρι του Edward Malone. Το 0-2 πέτυχε στο 83’ ο James Forrest ο οποίος δέχθηκε μπαλιά από τον Gary Hooper και, αφού προχώρησε στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή, πλάσαρε υποδειγματικά τον David McGurn από πλάγια θέση. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο 86’, με δυνατό σουτ του Charlie Mulgrew έξω από τη μεγάλη περιοχή.

Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:
Raith Rovers [4-4-1-1]: McGurn, Thomson, Malone, Mensing, Ellis, Stuart Anderson (Spence 74'), Smith (Grant Anderson 65'), Walker, Hamill (Callachan 90'), Graham, Clarke. Ο Grant Robert Murray άφησε στον πάγκο τους Laidlaw και Donaldson.
Celtic [4-4-2]: Załuska, Matthews, Wilson, Mulgrew, Lustig, Commons (Stokes 75'), Ledley, Kayal (Brown 60'), Wanyama, Watt (Forrest 60'), Hooper. Ο Neil Lennon άφησε στον πάγκο τους Fasan και Lassad Nouioui.
Ο διαιτητής Steven McLean (με βοηθούς τους Graham Chambers, John Gilmour και John McKendrick) έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Jason Thomson (55’, για διαμαρτυρία στη φάση του πέναλτι) και Victor Wanyama (77’, για φάουλ επί του Patrick Clarke). Κόπηκαν 7.144 εισιτήρια στο Stark's Park της πόλης Kirkcaldy.

 
Στο 55’ ο Kris Commons πέφτει μετά από μαρκάρισμα του Simon Mensing και ο διαιτητής  Steven McLean καταλογίζει πέναλτι, παρά την έντονη αμφισβήτηση του αμυντικού των γηπεδούχων. Ένα λεπτό αργότερα, ο Σκωτσέζος διεθνής εκτελεί την ποινή και δίνει το προβάδισμα στους Κέλτες.



Το 0-2 από τον James Forrest στο 83’

Το 0-3 από τον Charlie Mulgrew στο 86’


Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις του 5ου Γύρου:
Dunfermline – Hamilton Accademical      0-2
Falkirk – Forfar                                      4-1
Kilmarnock – Inverness C.T.                    2-0
St.Mirren – St.Johnstone                       2-0
Dundee United – Rangers                        3-0
Hibernian – Aberdeen                             1-0
DundeeMorton                                     5-1

Η κλήρωση για την προημιτελική φάση (οι αγώνες θα διεξαχθούν το πρώτο σαββατοκύριακο του Μαρτίου) ανέδειξε τα εξής ζευγάρια:
Hamilton – Falkirk
Dundee - Dundee United
Kilmarnock – Hibernian
St Mirren – Celtic

Σε αγώνα για τη Scottish Premier League, που διεξήχθη το Σάββατο:
Ross County – Hearts          2-2
Η βαθμολογία [σε παρένθεση, το σύνολο των αγώνων που έχει δώσει κάθε ομάδα]: Celtic (24) 52, Inverness C.T. (23) 37, Motherwell (23) 37, Hibernian (25) 34, St Johnstone (24) 33, Aberdeen (25) 32, Dundee United (24) 30, Hearts (24) 30, Kilmarnock (24) 29, Ross County (24) 29, St Mirren (24) 28, Dundee (24) 14.

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου