Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Celtic - Juventus 0 - 3 [Τρίτη 12.2.2013]


Με βάση τη λογική, το ευρωπαϊκό όνειρο της Celtic έχει λάβει τέλος και μάλιστα με άδοξο τρόπο. Οι Κέλτες χρειάζονται ένα ηχηρό θαύμα στον επαναληπτικό αγώνα της 6ης Μαρτίου στο Torino και η ομάδα που είδαμε απέναντι στην έμπειρη Juventus έδειξε πως δεν είναι ικανή για τέτοια υπέρβαση. Οι Ιταλοί πέτυχαν μια «επαγγελματική» νίκη, παίζοντας έξυπνα και συντηρητικά (αφήνοντας στη Celtic την πρωτοβουλία των κινήσεων και την κατοχή της μπάλας), με σφιχτοδομημένα μετόπισθεν και αντεπιθέσεις (γρήγορες και ουσιαστικές) που διέλυσαν τρεις φορές την ασυντόνιστη και συχνά εκτεθειμένη κέλτικη άμυνα. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το παιχνίδι κρίθηκε στο πεδίο της τακτικής, όπου ο Antonio Conte υπερίσχυσε του Neil Lennon. Κάποια από τα σημεία που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, θεωρούμε πως είναι τα εξής:
  • Η ανεξήγητη επιμονή του Neil Lennon να ρίξει στη μάχη τον Efetobore Ambrose. Ο Νιγηριανός κεντρικός αμυντικός απουσίασε έναν ολόκληρο μήνα, παίζοντας με την Εθνική Ομάδα της χώρας του στα τελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής κι επέστρεψε στη Γλασκώβη μόλις το πρωί της Τρίτης. Ενδεχομένως ο Neil Lennon να πόνταρε στον ενθουσιασμό του Ambrose λόγω της κατάκτησης του Παναφρικανικού Κυπέλλου από τη Νιγηρία, αλλά το αποτέλεσμα τον διέψευσε με οικτρό τρόπο: ο Ambrose έδειχνε κουρασμένος και εκτός τόπου και χρόνου, ενώ ευθύνεται για το πρώτο και το τρίτο τέρμα και δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής στο 63’ –στην πιο κραυγαλέα ευκαιρία που είχε η ομάδα σε ολόκληρο τον αγώνα. Στον αγώνα του Σαββάτου με την Inverness, ο Neil Lennon προτίμησε να φυλάξει και να ξεκουράσει τους περισσότερους παίκτες για τη σύγκρουση με τους Ιταλούς˙ το γεγονός ότι παρέταξε ως βασικό έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος δύο ημέρες νωρίτερα είχε αγωνιστεί σε τελικό (και, παρά την οικτρή εικόνα που παρουσίασε απέναντι στη Juventus, δεν τον αντικατέστησε), μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον αντιφατικό.
  • Εμφανής και οδυνηρή η απουσία του Γιώργου Σαμαρά, ο οποίος δεν έχει αποθεραπευτεί πλήρως και δε συμπεριελήφθη στην αποστολή. Ίσως η παρουσία του να έδινε στη Celtic τη φαντασία και την επινοητικότητα που της έλειπε.
  • Η σφιχτοδεμένη αμυντική γραμμή των Ιταλών ήταν αδιαπέραστη και οι Κέλτες προσπάθησαν να απειλήσουν με κάποια σουτ, τα οποία όμως ήταν συνήθως χλιαρά και ακίνδυνα. Κυρίως ο Kris Commons βρέθηκε κάποιες φορές σε θέση βολής, αλλά σούταρε με το δεξί πόδι το οποίο δεν είναι το «καλό» του.
  • Οι Ιταλοί κατάφεραν να εξουδετερώσουν πλήρως τον Gary Hooper, κυρίως με τον Stephan Lichtsteiner ο οποίος δεν άφησε τον Άγγλο επιθετικό να πάρει ανάσα. Χαρακτηριστικό είναι πως κάθε φορά που οι Κέλτες εκτελούσαν κόρνερ, ο Ελβετός αμυντικός (με τη βοήθεια του τερματοφύλακα Gianluigi Buffon) σφιχταγκάλιαζε ασφυκτικά τον Gary Hooper –με την προκλητική ανοχή του Ισπανού διαιτητή.
  • Ο Fraser Forster έδειξε πως δεν έχει συνέλθει τελείως από τον τραυματισμό του και παρουσιάζε μειωμένα αντανακλαστικά και αποπροσανατολισμό –όπως και κατά την αναμέτρηση του Σαββάτου με την Inverness. Ο Roy Hodgson (τεχνικός της Εθνικής Αγγλίας) παρακολούθησε τη συνάντηση από τις εξέδρες του Celtic Park και μάλλον δεν εντυπωσιάστηκε από την απόδοση του Άγγλου τερματοφύλακα.
 


Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:
Celtic [4-3-1-2]: Forster, Izaguirre, Ambrose, Wilson, Mulgrew, Lustig (Matthews 58'), Brown (Kayal 80'), Commons (Watt 73'), Forrest, Wanyama, Hooper. Ο Neil Lennon άφησε στον πάγκο τους Załuska, Ledley, Miku, Lassad Nouioui.
Juventus [3-5-2]: Buffon, Cáceres, Peluso (Padoin 69'), Barzagli, Bonucci, Lichtsteiner, Marchisio, Pirlo, Vidal, Vučinić (Anelka 85'), Matri (Pogba 80'). Ο Antonio Conte άφησε στον πάγκο τους Storari, Giovinco, Marrone, Quagliarella.
Ο Ισπανός διαιτητής Alberto Undiano Mallenco έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Gary Hooper (37’), Stephan Lichtsteiner (37’), James Forrest (42’, για φάουλ επί του Andrea Pirlo), Scott Brown (76’), Simone Padoin (76’), Claudio Marchisio (89’, για φάουλ επί του Victor Wanyama). Κόπηκαν 57.917 εισιτήρια στο Celtic Park.

 Οι δύο ομάδες, όπως παρατάχθηκαν

 
 
Το 0-1 στο 3’: ο Efetobore Ambrose αποτυγχάνει να διώξει με το κεφάλι την μπαλιά του Federico Peluso και ο Alessandro Matri προλαβαίνει την έξοδο του Fraser Forster στέλνοντας την μπάλα προς την εστία˙ ο Kelvin Wilson προσπαθεί με υπερένταση να αποτρέψει την παραβίαση, αλλά η μπάλα έχει ήδη περάσει τη γραμμή και το τέρμα πιστώνεται στον Alessandro Matri –και όχι στον Claudio Marchisio, ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα με δεύτερο σουτ.


Το 0-2 στο 77’: ο Alessandro Matri τροφοδοτεί τον Claudio Marchisio, ο Ιταλός μέσος ξεφεύγει από τον Scott Brown με άψογη προσποίηση και «εκτελεί» τον Fraser Forster.


Το 0-3 στο 83’: ο Efetobore Ambrose χάνει την μπάλα από τον Claudio Marchisio και ο Ιταλός μέσος τροφοδοτεί τον Mirko Vučinić˙ο Μαυροβούνιος επιθετικός, με θαυμάσια προσπάθεια, δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης στον Fraser Forster.


Ο Gary Hooper δεινοπάθησε από τα σφιχταγκαλιάσματα του Ελβετού αμυντικού Stephan Lichtsteiner –με τη βοήθεια του Gianluigi Buffon. Κάποια στιγμή, ο Άγγλος επιθετικός αγανάκτησε και ο Ισπανός διαιτητής είχε την έμπνευση να τιμωρήσει και τους δύο με κίτρινη κάρτα στο 37’. Θύτης και θύμα εξίσου υπαίτιοι…


Δυσκολεύθηκε ο Scott Brown απέναντι στον έμπειρο Andrea Pirlo, με αποτέλεσμα ο Σκωτσέζος αρχηγός να επιστρατεύσει αρκετά σκληρές μεθόδους αντιμετώπισης…

Μοιραίος παίκτης ο Efetobore Ambrose: εκτός από τα ολέθρια αμυντικά σφάλματα (ευθύνεται για το πρώτο και το τρίτο τέρμα), έχασε και μια μοναδική ευκαιρία με κεφαλιά στο 63’



Πλήρης απογοήτευση για τον Neil Lennon και τους Κέλτες


Απόλυτοι κυρίαρχοι ο Antonio Conte και η ομάδα του



London Calling: το πανό, εμπνευσμένο από τον ομώνυμο δίσκο των "The Clash" (το όνομα του συγκροτήματος έχει αντικατασταθεί από το "The Celtic"), αποτελεί σαφή αναφορά στον τελικό της 25ης Μαΐου στο Wembley. Όταν, εν μία νυκτί, το φιλόδοξο όνειρο μετατρέπεται σε αβάσταχτη απογοήτευση και οι ενθουσιώδεις επευφημίες εκπίπτουν σε λυγμούς απελπισίας…



Πηγές:
B.B.C.sport [http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/21332943]
Celticfc.net [http://www.celticfc.net/newsstory?item=3683]
Eurosport [http://uk.eurosport.yahoo.com/news/champions-league-match-facts-celtic-v-juventus-221813232.html]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου