Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ajax – Celtic 1 - 0 [Τετάρτη 6.11.2013]


Το γεγονός ότι οι Κέλτες έφτασαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά αν και με αρκετά μεγάλη δυσκολία, στη φάση των Ομίλων του Champions League, είναι ασφαλώς ένα σημαντικό επίτευγμα. Το ότι η φετινή Celtic δεν θα ήταν σε θέση να προκριθεί στη φάση των 16 του Champions League, είχε φανεί ήδη από την πρώτη αγωνιστική της φάσης των Ομίλων: μια ομάδα άτολμη και ανασφαλής, δειλή και ηττοπαθής, άνευρη και φλύαρη (το ακριβώς αντίθετο του περσινού ψυχωμένου συνόλου που τερμάτισε παλικαρίσια στη δεύτερη θέση), δεν μπόρεσε να επικρατήσει μέσα στο San Siro επί μιας μετριότατης και καθόλου ποιοτικής Milan –απεναντίας, έφυγε από το Μιλάνο ηττημένη. Στη δεύτερη αγωνιστική φάνηκε καθαρά ότι αυτή η ομάδα δεν θα μπορούσε να επαναλάβει τον περσινό θρίαμβο επί της σαφώς ανώτερης Barcelona στο Celtic Park. Η τρίτη αγωνιστική (2-1 επί του Ajax στη Γλασκώβη) αποτέλεσε τη μοναδική έως τώρα αναλαμπή και στον τέταρτο αγώνα προσγειωθήκαμε και πάλι στην άχαρη πραγματικότητα. Πλέον, η Celtic κινδυνεύει άμεσα ακόμη και με απώλεια της τρίτης θέσης που οδηγεί στο Europa League. Αν και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας δηλώνουν πως τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμη για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, εντούτοις θα πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους για να νικήσουν την πολύπειρη Milan και να μην ηττηθούν από την Barcelona, ενώ επίσης είναι απαραίτητο να ευνοηθούν από τα αποτελέσματα των υπόλοιπων αναμετρήσεων.
Στην αναμέτρηση του Amsterdam η Celtic ήταν κάκιστη, ιδίως στο πρώτο μέρος -διάστημα κατά το οποίο υπήρξε ανύπαρκτη στην επίθεση. Οι Ολλανδοί είχαν την κατοχή της μπάλας και κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο. Το σκορ θα μπορούσε να είχε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις υπέρ του Ajax, αλλά ο εκπληκτικός Fraser Forster πραγματοποίησε κάποιες σωτήριες επεμβάσεις καλύπτοντας τα τραγικά κενά και λάθη μιας προβληματικής αμυντικής γραμμής –πλην του εξαιρετικού Virgil van Dijk. Ο Neil Lennon παρέταξε την αρχική ενδεκάδα με τέσσερις αλλαγές, σε σχέση με την ομάδα που αντιμετώπισε την Dundee United: ο Beram Kayal αντικατέστησε τον τιμωρημένο Scott Brown, ενώ επανήλθαν οι Mikael Lustig, Kris Commons και Γιώργος Σαμαράς αντί των Darnell Fisher, Joe Ledley και Amido Baldé. Οι Ολλανδοί ξεκίνησαν με ορμή και απείλησαν στο 8’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Stefano Denswil το σουτ του οποίου απέκρουσε στην αριστερή του γωνία ο Fraser Forster, ενώ στο 17’ ο τερματοφύλακας της Celtic απέκρουσε με υπερένταση κεφαλιά του Siem de Jong μετά από σέντρα του Ricardo van Rhijn. Οι Κέλτες έχασαν την πρώτη ευκαιρία του δεύτερου μέρους στο 50’, όταν το σουτ του Beram Kayal δεν βρήκε τον στόχο του. Στην αμέσως επόμενη φάση, οι Ολλανδοί πήραν το προβάδισμα: σε μια οργανωμένη επίθεση, η μπάλα κατέληξε στον Lasse Schöne ο οποίος «χόρεψε» όλη την αμυντική γραμμή της Celtic και πλάσαρε με επιτυχία τον Fraser Forster. Από το σημείο εκείνο κι έπειτα, οι Κέλτες αφυπνίστηκαν και προσπάθησαν να απειλήσουν. Στο 54’, μετά από μπαλιά του Kris Commons, ο Anthony Stokes βρέθηκε σε πλεονεκτική πλάγια θέση μέσα στη μεγάλη περιοχή του Ajax, αλλά το αριστερό του σουτ δεν ανησύχησε τον Jasper Cillessen. Ακολούθως, οι Ολλανδοί έχασαν δύο πολύ καλές ευκαιρίες για να διευρύνουν το σκορ: πρώτα με τον Lasse Schöne, ο οποίος εκτέλεσε κόρνερ από τ’ αριστερά και ο Emilio Izaguirre απομάκρυνε την μπάλα πριν περάσει τη γραμμή της εστίας και, ακολούθως, στο 87’ όταν ο Siem de Jong εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά και η κεφαλιά του Stefano Denswil έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του αιφνιδιασμένου Fraser Forster. Προς το τέλος, ο Neil Lennon προσπάθησε να δώσει επιθετική πνοή στη Celtic, περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τους Joe Ledley, Derk Boerrigter και Teemu Pukki, αλλά το σκηνικό δεν άλλαξε…





Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:
Ajax [4-1-2-3]: Cillessen, van Rhijn, Boilesen, Blind, Veltman, Denswil, Klaassen (Poulsen 82'), Serero (Fischer 72'), de Jong, Schöne, Sigþórsson (van der Hoorn 90'). Ο Frank de Boer άφησε στον πάγκο τους Vermeer, Moisander, Andersen, Hoesen.
Celtic [4-2-3-1]: Forster, Lustig, Izaguirre, Kayal (Ledley 77'), Ambrose, van Dijk, Forrest, Mulgrew, Stokes (Boerrigter 73'), Commons (Pukki 81'), Σαμαράς. Ο Neil Lennon άφησε στον πάγκο τους Załuska, Baldé, Rogić, Fisher.

Ο Γερμανός (τουρκικής καταγωγής) διαιτητής Deniz Aytekin έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Γιώργο Σαμαρά (19’, για φάουλ επί του Thulani Serero), Davy Klaassen (41’, για φάουλ επί του Beram Kayal), Emilio Izaguirre (43’, για φάουλ επί του Lasse Schöne), Stefano Denswil (68’, για φάουλ επί του Kris Commons). Κόπηκαν 59.908 εισιτήρια στο Amsterdam Arena.


Το νικηφόρο τέρμα των Ολλανδών από τον Lasse Schöne στο 51’



Όσο και αν προσπάθησε ο Neil Lennon, δεν τα κατάφερε…







Στον άλλον αγώνα για την τέταρτη αγωνιστική: Barcelona - A.C. Milan 3-1 (Messi 30’ πέναλτι 1-0, Busquets 40’ 2-0, Piqué 45’ αυτογκόλ 2-1, Messi 83’ 3-1)
Η βαθμολογία του 8ου Ομίλου: Barcelona 10 (9-2), Milan 5 (5-5), Ajax 4 (3-7), Celtic 3 (2-5)



Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου