Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Juventus - Celtic 2 - 0 [Τετάρτη 6.3.2013]

Τερματίστηκε (και τυπικώς) το ευρωπαϊκό ταξίδι της Celtic για φέτος, χωρίς την επίτευξη ενός αξιοπρεπούς αποτελέσματος (ή, έστω, ενός τέρματος) απέναντι στην έμπειρη πρωταθλήτρια Ιταλίας. Η δεύτερη αναμέτρηση, στο Τορίνο, ήταν σχεδόν ίδια με εκείνη της Γλασκώβης –όσον αφορά τη συμπεριφορά των δύο αντιπάλων, την εξέλιξη του αγώνα και το τελικό αποτέλεσμα. Οι Κέλτες είχαν και πάλι την κατοχή της μπάλας (56%) και την υπεροχή, απείλησαν και δημιούργησαν ευκαιρίες, αλλά υπήρξαν φλύαροι και αναποτελεσματικοί. Από την άλλη, οι φαρμακερές αντεπιθέσεις των (ουσιαστικών και αποτελεσματικών) Ιταλών αποκάλυπταν τα κενά στα κέλτικα μετόπισθεν, καθώς και την αδυναμία συνεννόησης και αλληλοκάλυψης των αμυντικών –παρά τη συγκλονιστική απόδοση του Kelvin Wilson. Η Celtic έδειξε ανέτοιμη και ανώριμη για μια μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία, αν και η πρόκριση στη φάση των 16 (και, μάλιστα, μέσα από τον πολύ δύσκολο 7ο Όμιλο) είναι ούτως ή άλλως ένας άθλος για τούτη τη νεανική και σχετικώς άπειρη ομάδα. Πάντως, ένα από τα βασικά επακόλουθα της φετινής ευρωπαϊκής πορείας των πρωταθλητών Σκωτίας επισήμανε ο Neil Lennon μετά τον αγώνα: «Θα υπάρξουν παίκτες οι οποίοι θα θελήσουν να προχωρήσουν και να προοδεύσουν, και αυτό συνιστά πρόοδο και για εμάς επίσης. Θέλουμε να φέρουμε παίκτες, να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν και να τους πουλήσουμε σε αντίτιμο μεγαλύτερο απ’ ό,τι τους αγοράσαμε. Μέχρι τώρα, αυτή η στρατηγική έχει αποδώσει [...] θα ήταν παρωδία αν αυτοί οι νέοι παίκτες δεν προωθούσαν τη σταδιοδρομία τους, έχοντας κατορθώσει τόσα πολλά στη διοργάνωση αυτή κι έχοντας αγωνιστεί απέναντι σε κάποιους από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Κάποιοι από αυτούς θέλουν να συνεχίσουν εκτός Σκωτίας και είναι δύσκολο να σταματήσει αυτή η πρόοδος […]». Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Peter Lawwell, Εκτελεστικός Διευθυντής της Celtic. Λόγια που φανερώνουν μιαν άκρως εμπορευματική αντίληψη, αποδεικνύουν την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει κάνει ο αδυσώπητος επαγγελματισμός στον παγκόσμιο αθλητισμό και αποκαλύπτουν τον λόγο (δηλαδή, το κοινό μυστικό) για τον οποίον στους τελευταίους γύρους της συγκεκριμένης διοργάνωσης δεν υπάρχει χώρος για «Σταχτοπούτες». Παρεμπιπτόντως, τα συμβόλαια που κοντεύουν προς τη λήξη τους, είναι των Gary Hooper, Victor Wanyama και Joe Ledley (οι οποίοι, μάλλον, δε δείχνουν και πολύ διατεθειμένοι να παραμείνουν), χωρίς να αποκλείεται ότι κάποια συμβόλαια θα «σπάσουν» πριν την ώρα τους. Ένα φυτώριο η Celtic, και οι ουσιαστικές διακρίσεις (δηλαδή, οι τίτλοι) θα περιορίζονται στα όρια της Σκωτίας –αφού η ομάδα θα λειτουργεί ως «κράχτης» των προς πώληση ποδοσφαιριστών.


Στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος, ο Neil Lennon παρέταξε την αρχική ενδεκάδα με τέσσερις αλλαγές, σε σχέση με την ομάδα που απέκλεισε τη St.Mirren: ξεκίνησαν οι Γιώργος Σαμαράς (με το περιβραχιόνιο του αρχηγού, απόντος του Scott Brown), Beram Kayal, Kris Commons και Charlie Mulgrew. Οι Bhoys έδειξαν εξαρχής επιθετικό προσανατολισμό και πρόθεση να ελέγξουν το παιχνίδι, παρ’ όλα αυτά ήταν εμφανής η αδυναμία τους να θέσουν σε ιδιαίτερο κίνδυνο την εστία του Gianluigi Buffon. Ο Γιώργος Σαμαράς έδωσε πνοή στην επίθεση της Celtic, αλλά δεν βοηθήθηκε από τους υπόλοιπους και ο Gary Hooper δεν είχε την επιθυμητή απόδοση. Πάντως, αυτήν τη φορά, ήταν ο Έλληνας επιθετικός που δεχόταν τα σφιχταγκαλιάσματα των Ιταλών αμυντικών κάθε φορά που οι Κέλτες εκτελούσαν κόρνερ. Η Juventus πήρε το προβάδισμα στο 24’ με τον ίδιο παίκτη που άνοιξε το σκορ και στη Γλασκώβη: ο Gary Hooper έχασε την μπάλα από τον Andrea Barzagli, εκείνος τροφοδότησε τον Fabio Quagliarella του οποίου το πλάγιο σουτ απέκρουσε ασταθώς ο Fraser Forster, και ο Alessandro Matri (εκμεταλλευόμενος και την αδράνεια του Adam Matthews) από πολύ κοντινή απόσταση απλώς προώθησε την μπάλα στα δίχτυα. Η πιο κραυγαλέα ευκαιρία για τη Celtic χάθηκε στο 35’: ο Γιώργος Σαμαράς πραγματοποίησε θαυμάσια συρτή σέντρα από τ’ αριστερά, αλλά ο Gary Hooper δεν πρόλαβε να στείλει την μπάλα με προβολή στην εστία του εξουδετερωμένου Gianluigi Buffon. Το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε στο 65’, και πάλι λόγω αμυντικής ανεπάρκειας: ο Andrea Pirlo βρήκε με καταπληκτική μακρινή μπαλιά τον Arturo Vidal μέσα στη μεγάλη περιοχή (εδώ, απέτυχε το εγχείρημα για τεχνητό offside), ο Χιλιανός ξέφυγε από τον Emilio Izaguirre και τροφοδότησε τον Fabio Quagliarella προλαβαίνοντας την έξοδο του Fraser Forster, και ο Ιταλός επιθετικός παραβίασε την ανυπεράσπιστη εστία.


Ο στατιστικός απολογισμός της Celtic στο Champions League 2012-2013 έχει ως εξής:
  • Συνολικά: 12 αγώνες, 7 νίκες, 1 ισοπαλία, 4 ήττες, τέρματα 17-14
  • Στο Celtic Park: 4 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα, τέρματα 8-6
  • Εκτός έδρας: 3 νίκες, 3 ήττες, τέρματα 9-8
  • Τα 17 τέρματα πέτυχαν οι: Γιώργος Σαμαράς (5), Gary Hooper (4), Kristian Commons (2), Victor Wanyama (2), Charlie Mulgrew (1), Joe Ledley (1), Tony Watt (1), James Forrest (1)



Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:
Juventus [3-5-2]: Buffon, Peluso (Asamoah 59'), Barzagli, Bonucci, Pogba, Padoin, Pirlo (Giaccherini 69'), Vidal, (Isla 67'), Marrone, Quagliarella, Matri. Ο Antonio Cоnte άφησε στον πάγκο τους Storari, Chiellini, Giovinco, Vučinić.
Celtic [4-3-3]: Forster, Matthews (Forrest 52'), Izaguirre, Wilson, Mulgrew, Commons (Lassad Nouioui 73'), Ledley, Kayal, Wanyama (Ambrose 46'), Σαμαράς, Hooper. Ο Neil Lennon άφησε στον πάγκο τους Załuska, McGeouch, Miku, Stokes.
Ο Τούρκος διαιτητής Fırat Aydınus έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Federico Peluso (18’, για φάουλ επί του Adam Matthews) και Emilio Izaguirre (65’, για φάουλ επί του Simone Padoin). Κόπηκαν 39.011 εισιτήρια στο Juventus Stadium. στο Juventus Stadium.
Το 1-0 από τον Alessandro Matri στο 24’


 Στο 35’, σπάνια ευκαιρία για ισοφάριση παρουσιάστηκε στον Gary Hooper, αλλά ο Άγγλος επιθετικός δεν πρόλαβε τη θαυμάσια σέντρα του Γιώργου Σαμαρά


Ο Fabio Quagliarella έχει σημειώσει το 2-0 στο 65’


Αρκετοί Κέλτες οπαδοί ταξίδεψαν ώς το Τορίνο


Δεν μπορούσε να κάνει και πολλά ο Neil Lennon


 Neil Lennon και Antonio Conte: η στρατηγική του Ιταλού υπερίσχυσε


Συνεχίζουν στην προημιτελική φάση οι Ιταλοί, αποχωρούν από τη διοργάνωση οι Κέλτες



Πηγές:
Celticfc.net [http://www.celticfc.net/newsstory?item=3764]
B.B.C.sport [http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/21598002]
Eurosport [http://uk.eurosport.yahoo.com/news/champions-league-match-facts-juventus-v-celtic-032717558.html]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου