Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Dundee United - Celtic 3 - 4 [Κυριακή 14.04.2013]

 
Αυτήν τη φορά, οι Κέλτες «έδειξαν χαρακτήρα» και ξόρκισαν τους δαίμονες του Hampden Park, όπου είχαν υποστεί τρεις διαδοχικές ήττες: στις 18.3.2012 από την Kilmarnock (0-1) στον τελικό του Scottish Communities League Cup, στις 15.4.2012 από τη Heart of Midlothian (1-2) στην ημιτελική φάση του Scottish Cup και στις 27.1.2013 από τη St Mirren (2-3) στην ημιτελική φάση του Scottish Communities League Cup. Παρά τον βαρύ αγωνιστικό χώρο (λόγω της νεροποντής που είχε προηγηθεί), η αναμέτρηση ήταν συναρπαστική και κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Δύο φορές πήρε το προβάδισμα η Celtic, δύο φορές ισοφάρισε η Dundee United (καταφέρνοντας, εν τω μεταξύ, να προηγηθεί), αλλά η τρίτη φορά που προηγήθηκαν οι Κέλτες ήταν κι εκείνη που τους έδωσε τη νίκη –την οποία θα μπορούσε να είχε κατακτήσει και η Dundee United. Έτσι, η Celtic πήρε την πρόκριση για τον τελικό του Scottish Cup της 26ης Μαΐου, όπου θ’ αντιμετωπίσει τη Hibernian (η οποία, επίσης επικράτησε της Falkirk με 4-3 στην παράταση, στον άλλον ημιτελικό που διεξήχθη το Σάββατο) και διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες της για το 15ο double στην Ιστορία της. Ο Neil Lennon παρέταξε την αρχική ενδεκάδα έχοντας πραγματοποιήσει μόνο μία αλλαγή σε σχέση με την ομάδα που νίκησε τη Hibernian στον τελευταίο αγώνα του Πρωταθλήματος: ο James Forrest ξεκίνησε αντί του Anthony Stokes ο οποίος ορίστηκε αναπληρωματικός.
Οι Κέλτες πέτυχαν το ιδανικό ξεκίνημα, παίρνοντας το προβάδισμα πριν καν συμπληρωθούν τα ενενήντα πρώτα δευτερόλεπτα: ο Victor Wanyama τροφοδότησε τον Kris Commons στο κέντρο του γηπέδου, ο Σκωτσέζος διεθνής προχώρησε κάποια μέτρα αποφεύγοντας τρεις αμυντικούς και, με αριστερό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας του Radosław Cierzniak. Στο 24’ ήρθε η ισοφάριση για την Dundee United, σε μια γρήγορη αντεπίθεση: ο Jon Daly κέρδισε μονομαχία από τον Kelvin Wilson, τροφοδότησε τον Gary Mackay-Steven κι εκείνος συνεργάστηκε με τον Ryan Gauld, έχοντας στη μέση τον Efe Ambrose˙ τελικός αποδέκτης της μπάλας ο Gary Mackay-Steven ο οποίος, από το ύψος του πέναλτι, έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Fraser Forster. Στο 30’ η Dundee United πήρε το προβάδισμα: ο Emilio Izaguirre παραχώρησε ένα ανόητο φάουλ, ανατρέποντας τον Gary Mackay-Steven, εκτέλεσε ο Barry Douglas από τα δεξιά και την πολύ καλή σέντρα του αξιοποίησε με καρφωτή και κοντινή κεφαλιά ο Jon Daly –αφήνοντας απολύτως εκτεθειμένη την κέλτικη άμυνα. Οι Κέλτες δεν πτοήθηκαν και αντέδρασαν αμέσως, ισοφαρίζοντας στο 31’, δηλαδή στην αμέσως επόμενη φάση: ο Emilio Izaguirre πραγματοποίησε θαυμάσια σέντρα από τ’ αριστερά και ο Victor Wanyama με δυνατή κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Radosław Cierzniak. Στο δεύτερο μέρος, ήταν η σειρά της Celtic να προηγηθεί, στο 60’: νέα υπέροχη σέντρα του Emilio Izaguirre από τ’ αριστερά, η μπάλα πέρασε από τον Gary Hooper και ο Kris Commons (με το στήθος, από το ύψος της μικρής περιοχής) αιφνιδίασε τον Πολωνό τερματοφύλακα της Dundee United, ο οποίος αντέδρασε με καθυστέρηση. Στο 71’ ήρθε η νέα απάντηση από τους παίκτες της Dundee United και η ισοφάριση 3-3: ο Gary Mackay-Steven ξέφυγε από τον Victor Wanyama και πραγματοποίησε σέντρα από τ’ αριστερά, την οποία εκμεταλλεύθηκε ο αφύλαχτος Jon Daly και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του αιφνιδιασμένου Fraser Forster. Στο τελευταίο εικοσάλεπτο δεν άλλαξε κάτι και οι δύο αντίπαλοι οδηγήθηκαν στην ημίωρη παράταση. Η Dundee United ξεκίνησε τον επιπλέον χρόνο με περισσότερη όρεξη και ο Neil Lennon αποφάσισε πως ήταν η στιγμή για να παίξει το τελευταίο του χαρτί: στο 102’ έριξε στη μάχη τον Γιώργο Σαμαρά και απέσυρε τον κουρασμένο από την υπερπροσπάθεια Kris Commons. Ο Έλληνας διεθνής έδωσε στη Celtic τη φρεσκάδα που χρειαζόταν και στο 104’ ήρθε το νικητήριο τέρμα: σέντρα του James Forrest από τα δεξιά, καρφωτή κεφαλιά του Anthony Stokes από το ύψος της μικρής περιοχής, «άγαλμα» ο Radosław Cierzniak, 3-4, οι Κέλτες στον τελικό…


Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:
Dundee United [4-4-1-1]: Cierzniak, Dillon, Douglas, Watson, Souttar, Flood, Rankin (Boulding 107'), Mackay-Steven, Millar (Armstrong 63'), Gauld (Gardyne 84'), Daly. Ο Jackie McNamara άφησε στον πάγκο τους Banks και McLean.
Celtic [4-3-3]: Forster, Izaguirre, Ambrose, Wilson, Mulgrew, Lustig (Stokes 77'), Commons (Σαμαράς 102'), Ledley, Forrest, Wanyama (Kayal 77'), Hooper. Ο Neil Lennon άφησε στον πάγκο τους Załuska και Watt.
Ο διαιτητής Craig Thomson έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Mark Millar (59’, για φάουλ επί του James Forrest), Victor Wanyama (69’, για φάουλ επί του Barry Douglas), Willo Flood (70’, για φάουλ επί του Joe Ledley), Beram Kayal (83’, για φάουλ επί του Willo Flood), Stuart Armstrong (116’, για φάουλ επί του Γιώργου Σαμαρά).

Το 1-0 από τον Kris Commons στο 2’

Το 1-1 από τον Gary Mackay-Steven στο 24’

Το 2-1 από τον Jon Daly στο 30’



Το 2-2 από τον Victor Wanyama στο 31’


Το 2-3 από τον Kris Commons στο 60’



Ο Jon Daly ισοφαρίζει σε 3-3 στο 71’ και στέλνει το παιχνίδι στην παράταση


Ο Neil Lennon δίνει οδηγίες στους ποδοσφαιριστές της Celtic πριν την έναρξη της παράτασης



Ο Anthony Stokes πετυχαίνει το νικητήριο τέρμα στο 104’ και στέλνει τη Celtic στον τελικό της 26ης Μαΐου



Jackie McNamara και Neil Lennon: στο τέλος, ο τεχνικός της Celtic ήταν αυτός που χαμογέλασε…




Πηγές:
Celticfc.net [http://www.celticfc.net/newsstory?item=3895]
B.B.C.sport [http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/22056531]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου